Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 23 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 10 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 10 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 10 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Δελτία τύπου

Κοινό Δελτίο Τύπου των Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.), Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) και του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού- ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ)

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς της περιοχής.

 

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. και μια σειρά από φορείς και κατοίκους της Εύβοιας, ενώ την στήριξαν ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Η συγκέντρωση των εκατοντάδων κατοίκων και των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., άνοιξε με χαιρετισμό - καλωσόρισμα του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Στύρων Δημήτρη Τσούλη, ενώ συνολικά οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο, καταδίκασαν την καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών, αναδασωτέων εκτάσεων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την βεβήλωση αρχαιολογικών χώρων από τις ΑΠΕ, που κυριολεκτικά πια, μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους, αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία της περιοχής κ.ά..

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο στον Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 450 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεπεράσουν τις 1.000. Μάλιστα το ΚΑΣ, στη λογική ότι «τα αιολικά πάρκα αναδεικνύουν τις αρχαιότητες» ενέκρινε την εγκατάσταση των αιολικών, εξυπηρετώντας έτσι την εταιρεία.

Από την άλλη, το Συμβούλιο, ρίχνοντας μπόλικη στάχτη στα μάτια μας, βάζει ως όρους την ανάδειξη των λατομείων (;;) και με παραινέσεις ζητά από την εταιρεία «αν είναι δυνατόν», οι ανεμογεννήτριες που είναι κοντά στην Ακρόπολη των Στύρων να πάνε λίγα μέτρα πιο πέρα. Οι Σύλλογοι μας από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής, με τη δράση τους, αλλά και με παραστάσεις, τόσο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, όσο και στην αυτοψία του ΚΑΣ, ζητήσαμε την αρχαιολογική οριοθέτηση όλης της έκτασης του λόφου και του οικισμού του Νημποριού -κάτι, άλλωστε, που το επιθυμούν και οι κάτοικοι (!), την ανάδειξη των λατομείων, αλλά και τη μη έγκριση των αιολικών σταθμών που εισβάλουν ή περικυκλώνουν τα Μνημεία της περιοχής.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού Γιάννης Καπρής, η Ευαγγελία Αθανασίου, Αρχαιοφύλακας του Μουσείου Καρύστου, από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ο Σάκης Μπινιάρης από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς και ο πρόεδρος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης Δημήτρης Σουφλέρης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε ότι «…το αρχαιολογικό τοπίο στο Νημποριό, με τα λατομεία και τους δρόμους, καταλαμβάνει όλη την έκταση του λόφου, από την κορυφή μέχρι τη θάλασσα- μέχρι το μόλο του Νημποριού, εκεί που κάνετε μπάνιο, όπου και εκεί πέρα υπάρχουν ίχνη από το πώς έρχονταν πλοία και μετέφεραν τα προϊόντα του λατομείου. Αυτό όλο είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο που θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) να έχουν σεβαστεί και να έχουν προστατέψει. Δυστυχώς, αντί να είμαστε στο πλάι του Υπουργείου μας, είμαστε μαζί με εσάς, για να προστατέψουμε τα αρχαία από την καταστροφική μανία του Υπουργείου μας».

Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ο Κώστας Νικολάου, σημείωσε πως «…ως Σύλλογος, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι φανερό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να τα προστατεύουν, τα δίνουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος τους». (…) Στην Καρυστία ήδη έχουν αφήσει τον αντίκτυπό τους οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς. Εδώ πλέον, περιοχές Natura, βουνά και μνημεία έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες, τσιμέντα, υποσταθμούς και δρόμους. Αυτή είναι η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη που δεν θα αφήσει πράσινο ούτε για δείγμα!...»

«Όλα αυτά χρειάζονται απάντηση και όχι ηττοπάθεια! Και ειδικά μέσα σε συνθήκες, όπου για άλλη μια φορά για το ενεργειακό “…σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ”...».

Ενώ από τη μεριά της η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως «…βλέπουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά να χάνεται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αρχαιότητες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (…) Καμία αρχαιότητα θυσία στο βωμό του κέρδους! Τα βουνά και τα μνημεία, τα λατομεία στο Νημποριό, τα Δρακόσπιτα και την Ακρόπολη των Στύρων, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκουν στους κατοίκους των Στύρων και στους επισκέπτες της περιοχής».

«…Απαντάμε με το δικό μας όπλο, το σωματείο μας, τον αγώνα μας, για προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς από εξειδικευμένο προσωπικό, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετρά προστασίας του εισοδήματός μας».

Στη συγκέντρωση παραστάθηκε ο Βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ενώ ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βαγγέλης Αποστόλου έστειλε επιστολή στήριξης.

Με το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές προχώρησαν στα αγωνιστικά οδοιπορικά, στα ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, όπου εκεί ξεναγήθηκαν από τον Αρχαιολόγο, μέλος του Σ.ΕΚ.Α., Κώστα Νικολάου και διαπίστωσαν την καταστροφή που περιμένει τον αρχαιολογικό χώρο, αν πραγματοποιηθεί το έργο.

Παράλληλα με ένα δεύτερο οδοιπορικό στην Ακρόπολη των Στύρων, «Κάστρο Άρμενο», όπου εκεί την ξενάγηση έκανε η Δρ. Μαρία Χιδίρογλου, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Τμήμα Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, διατράνωσαν την αντίθεση τους στα αιολικά που περικυκλώνουν το Μνημείο, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν και το πνίγουν, αλλά και την άθλια κατάσταση στην οποία ο χώρος έχει περιέλθει.

Τέλος, η κινητοποίηση και τα αγωνιστικά οδοιπορικά έκλεισαν το απόγευμα με συνεστίαση και συμμετοχή πολλών συνοδοιπόρων σε ταβέρνα των Ν. Στύρων.

Οι Σύλλογοι μας χαιρετίζουν τον πολύπλευρο αγώνα των κατοίκων των Στύρων και δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο πλευρό αυτών που παλεύουν για την προστασία των αρχαιοτήτων της χώρας! Δε θα πάψουμε στιγμή να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τον δίκαιο αγώνα τους

Απαιτούμε, την αρχαιολογική οριοθέτηση όλου του λόφου του Νημποριού, με ζώνες απολύτου προστασίας. Την ακύρωση της Μ.Π.Ε. των αιολικών πάρκων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα λατομεία και θα ταπεινώσει την Ακρόπολη των Στύρων. Την ανάδειξη των μνημείων, καθώς και τη συνεχή μέριμνα για την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα τους από την αρμόδια υπηρεσία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακή εκδήλωση

 

«Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν»

9 Μαρτίου 2021 - 19:00

 

Οι επτά φορείς που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης με τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών, διοργανώνουμε την Τρίτη, 9 Μαρτίου, ώρα 19:00, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν».

Ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, θα αναπτύξουν θέματα που συνδέονται με το εφικτόν της κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με υπόγεια διάνοιξη κάτω από τις αρχαιότητες και επιπλέον θα παρουσιάσουν παραδείγματα από αντίστοιχες πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης θα αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου, όπως και σε θέματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο στην περίπτωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

-      Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

-      Κώστας Ζάμπαςδρ Πολιτικός Μηχανικός

-      Μιχαήλ Καββαδάς, Καθηγητής Γεωτεχνικής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών  Ε.Μ.Π.

-      Γεώργιος Καρνούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μελετητής-Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων

-      Αλκιβιάδης ΠρέπηςAρχιτέκτων Μηχανικός, καθηγητής, Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ.

-      Χρήστος ΣκάρλοςΠολιτικός Μηχανικός

Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

-      HermannParzinger, Καθηγητής Αρχαιολογίας,Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της EuropaNostra.

-      PaoloVittiκαθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra.

-     Σοφία Αυγερινού-Κολώνιαομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ελληνικού τμήματος του International Council on Monuments and Sites - ICOMOS, μέλος της Ακαδημίας του διεθνούς ICOMOS.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την τεχνική στήριξη της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο παρακολούθησης θα ανακοινωθούν σύντομα. 

…………………………………………………………………………………………….

Διοργάνωση:

-       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

-       Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

-       Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-       Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

-       Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

-       Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

-       Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία


Δελτίο Τύπου - Συνάντηση του Συντονιστικού των 7 σωματείων του Πολιτισμού

με τον υπεύθυνο ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 

 

11 Φεβρουαρίου 2021 

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής για το θέμα της προωθούμενης από την κυβέρνηση μετατροπής του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων/κρατικών μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου), αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού με την συμμετοχή παρατηρητών από το ΓΣ της ΠΕΥΦΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνο ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει τα σωματεία για την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το θέμα, διαπιστώθηκε η συναντίληψη του κ. Κωνσταντόπουλου με τους εκπροσώπους των σωματείων στους κεντρικούς άξονες που συζητήθηκαν.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Συντονιστικού εκτέθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η εξαγγελία της κυβέρνησης, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση, για την μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι επικίνδυνη για το μέλλον των μουσείων και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εν γένει. Επισημάνθηκε ειδικότερα πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο και δεν συνοδεύεται από καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, παρά μόνο από ιδεοληπτικές εμμονές περί «ευελιξίας και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας» που θα βελτιώσουν δήθεν τη λειτουργία των μουσείων.

Τονίστηκε πως η αποκοπή των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι καταστρεπτική τόσο για τα ίδια όσο και για τον δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση του μουσειακού πλούτου, ενώ θα εισάγει λογικές ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης στην πολιτιστική κληρονομιά, πράγμα εντελώς ξένο με το χαρακτήρα της ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Σημειώθηκε, επίσης, πως η εξαγγελλόμενη ρύθμιση δείχνει πως η κυβέρνηση φέρνει «κομματιαστά» και παραπλανητικά στο Κοινοβούλιο συνολικές δυσμενείς αλλαγές στη μουσειακή πολιτική της χώρας, δεδομένου, ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, θα σημαίνει πως και τα κρατικά μουσεία θα υπαχθούν στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει να εξάγονται αρχαιότητες από τη χώρα για 50 ολόκληρα χρόνια.

Επισημάνθηκε, τέλος, πως θα αποτελούσε εντελώς αρνητική εξέλιξη η, μέσω διορισμένων από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικών Συμβουλίων, εμπλοκή στη διοίκηση των μουσείων εξωυπηρεσιακών παραγόντων, η εκχώρηση σε ιδιώτες επιμέρους λειτουργιών τους και η ανατροπή του εργασιακού καθεστώς για το προσωπικό που θα υπηρετεί στα Μουσεία.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως για το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ είναι θέση αρχής η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και πως δεν συναινεί στην εμπλοκή ιδιωτών σε αυτόν τον τομέα υπό οποιοδήποτε πρόσχημα. Εξέφρασε τη συμφωνία του με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων και δεσμεύτηκε να τις προωθήσει και να τις υποστηρίξει στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, εν όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχέδιου από την κυβέρνηση.

Το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τις πολυεπίπεδες δράσεις του, ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση του καταστρεπτικού για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μουσεία σχεδιασμού περί μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, ζητώντας την συμπαράσταση όλων στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ.

 • Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων
 • Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής/Τμήμα ΥΠΠΟΑ
 • Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ
 • Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ - ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού
 • Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ
 • Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ

Συνάντηση του Συντονιστικού των 7 σωματείων του Πολιτισμού

με τον Γραμματέα της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας

8 Φεβρουαρίου, 2021 

Σε συνέχεια των συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποίησε την Πέμπτη 4/2/2020 ενημερωτική συνάντηση με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Στεργίου.

Σκοπός της συζήτησης ήταν να ενημερωθεί ο Γραμματέας της ΝΔ για τη θέση των συλλόγων μας σχετικά με την εξαγγελθείσα μετατροπή σε ΝΠΔΔ των πέντε μεγάλων δημόσιων Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τεκμηριώθηκε από την πλευρά του Συντονιστικού ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία αφενός έχει ενσπείρει ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όπως αποδεικνύεται και από τις επιστολές των συναδέλφων που εργάζονται στα συγκεκριμένα μουσεία προς τον πρωθυπουργό, αφετέρου δεν έχει προκύψει μέσα από τον αναγκαίο διάλογο που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και σίγουρα πριν από την δημόσια εξαγγελία περί μετατροπής των δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Εξηγήθηκαν μια σειρά από προβλήματα που θα προκύψουν από την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος λειτουργίας των πέντε μουσείων και σχετίζονται με την διάσπαση της ενιαίας αρχαιολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρχει στην χώρα, την υστέρηση πόρων που αδιαμφισβήτητα θα δημιουργηθεί στον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), οι οποίοι εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων την λειτουργία και των μικρότερων περιφερειακών μουσείων, ζητήματα που προκύπτουν από τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, την πικρή εμπειρία που όλοι γνωρίζουμε σχετικά με τα διορισμένα με Υπουργικές Αποφάσεις διοικητικά συμβούλια σε φορείς του ΥΠΠΟΑ, την διακινδύνευση τέλος του μέλλοντος της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων. Υπογραμμίστηκε ότι η εξαγγελία δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργίου διατύπωσε την άποψη ότι το εν λόγω σχέδιο κινείται προς την μεγέθυνση του πολιτιστικού αποτυπώματος της χώρας με την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μουσείων και την δημιουργία ομόκεντρων τοπικών και υπερτοπικών κύκλων ανάπτυξης με πυρήνα τα μουσεία, όπως θα λειτουργούν με το νέο θεσμικό καθεστώς. Συμφώνησε ότι η επαφή με τους εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την κατάθεση αυτών των προτάσεων. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων διατύπωσε την άποψη, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή επί τα χείρω, αλλά όποια προβλήματα ανακύψουν, π.χ. με την κινητικότητα, αυτά μπορούν να λυθούν με διάλογο και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις των Σωματείων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία, κατά τον ίδιο, θα συναντήσει τα Σωματεία στο προσεχές διάστημα.

Το Συντονιστικό εξέφρασε τη διαφωνία των εργαζόμενων στην παραπάνω συλλογιστική.

Δυστυχώς, και παρά τη συμφωνία του κ. Στεργίου ότι δέον θα ήταν να προηγηθεί διάλογος πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε επόμενο χρόνο από τη συνάντηση του Συντονιστικού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή 7/2/2020 δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου» (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3659), χωρίς να έχει καλέσει τα σωματεία σε συνάντηση και χωρίς καν να αναφερθεί στη θεσμοθετημένη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης (opengov)!

Το Συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων θα συνεχίσει τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών και με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, με την κατάθεση υπομνημάτων και συγκεκριμένων προτάσεων που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα εξασφαλίζουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ και στα μουσεία, θα οδηγούν τελικά σε πολιτικές που θα ενισχύουν και δεν θα αποδυναμώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Συντονιστικού των 7 Σωματείων Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού

5/2/2021

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής για το θέμα της προωθούμενης από την κυβέρνηση μετατροπής του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων/κρατικών μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου), ευρεία αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, συνάντηση με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν επίσης, εκ μέρους του ΜέΡΑ25, οι βουλευτές Μαρία Απατζίδη και Κρίτων Αρσένης, η Ελένη Σπετσιώτη, συνεργάτιδα του βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη και ο συντονιστής του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 εικαστικός Νίκος Καναρέλης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει τα σωματεία, διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων των συμμετεχόντων για τον καταστρεπτικό κυβερνητικό σχεδιασμό, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «δε χρειάζεται να μας πείσετε, έχουμε πειστεί για την ορθότητα των επιχειρημάτων σας και θέλουμε να συνεργαστούμε σε ενέργειες που θα βοηθήσουν να αναδειχθεί το ζήτημα και να ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός».

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Συντονιστικού εκτέθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η εξαγγελία της κυβέρνησης για την μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εξαγγελία που έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση και χωρίς να υποστηρίζεται από καμία οικονομοτεχνική μελέτη, διακυβεύει το μέλλον των μουσείων και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Τονίστηκε το ψευδεπίγραφο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης περί «ευελιξίας» και «διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας», επισημάνθηκε ο κίνδυνος που θα συνεπαγόταν η αποκοπή των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, του δημόσιου φορέα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στη διαχείριση του μουσειακού πλούτου, καθώς και ο επιστημονικός, εκπαιδευτικός και κοινωνικός ρόλος των μουσείων.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε, ότι με πρόσχημα την οικονομική βιωσιμότητα η οποία στην πράξη δεν είναι εφικτή για κανένα Μουσείο στον κόσμο απλά από τα έσοδά του, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει στα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, που θα γίνουν στέγη για τις χορείες γαλάζιων παιδιών, τα οποία περίσσεψαν από τους διορισμούς των διοικήσεων στα Νοσοκομεία, ενώ στηλιτεύτηκε και η πρόσφατη ρύθμιση, που επιτρέπει στα αριστουργήματα των Μουσείων να περνούν σε ένα ακραίο καθεστώς «δανεισμού» στο εξωτερικό για 50 ολόκληρα χρόνια, ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν και τα 5 μουσεία για τα οποία επιχειρείται η αλλαγή νομικού καθεστώτος. Επίσης αναδείχθηκαν τέλος, οι κίνδυνοι από την εμπλοκή ιδιωτών στα δημόσια/κρατικά Μουσεία, καθώς και τα ζητήματα που θα προκύψουν για το εργασιακό καθεστώς και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των Μουσείων.

Από όσα εκτενώς συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε πως το ΜέΡΑ25 θα καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις και τροπολογίες, ώστε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, και «να πάψει να κατακρεουργεί, όπως πράττει καθημερινά με σύστημα, κάθε έννοια κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση», σημειώνει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «να μιλάει για χειραφέτηση και να προχωράει ανεξέλεγκτη σε ακραία χειραγώγηση και καταστροφή των δημόσιων αγαθών».

Το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το θέμα, ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση του καταστρεπτικού για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μουσεία σχεδιασμού περί μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, ζητώντας την συμπαράσταση όλων στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ.

 • Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων
 • Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής/Τμήμα ΥΠΠΟΑ
 • Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ
 • Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ - ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού
 • Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ
 • Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Την Παρασκευή 15/1/2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τον συντονισμό ενάντια στην κυβερνητική πρόθεση μετατροπής των πέντε μεγάλων δημόσιων/κρατικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22/1/2020.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής συλλόγους:

 1. Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων
 2. Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ
 3. Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ
 4. Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής/Τμήμα ΥΠΠΟΑ
 5. Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού
 6. Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ
 7. Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ - ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ

 

καθώς και μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΒΔ Ελλάδας και της Πανελλήνιας ΈνωσηςΥπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, ως παρατηρητές.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα των εργαζομένων, ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία της αποκοπής των μεγάλων δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι καταστρεπτική τόσο για τα Μουσεία όσο και για το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ανακοινώθηκε μάλιστα σε εποχή πανδημίας, που το διεθνές παράδειγμα μας διδάσκει, ότι πολλά μουσεία διακινδυνεύουν την ίδια την ύπαρξή τους προχωρώντας σε κλείσιμο δραστηριοτήτων ή ακόμα και σε περικοπές προσωπικού, στοιχείο που μεταξύ άλλων επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα μουσεία σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας, ενέργεια την οποία και χαιρετίζουμε.

Κοινή εκτίμηση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη είναι πως η προτεινόμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των δημόσιων/κρατικών μουσείων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στην προστασία και την ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαχειρίζονται.

Η επιλογή αυτή:

- υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της

- υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων,

- μετατρέπει τα Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια, με τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων από τον εκάστοτε Υπουργό,

- αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων,

- θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους,

- ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους, με την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών στο κοινό (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις),

- ανοίγει το δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (λχ φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία),

- υπάγει τις συλλογές των δημόσιων Μουσείων στην απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια,

- μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, τα οποία στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, και απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την επικράτεια.

- ελλοχεύει κινδύνους για τις σχέσεις εργασίας τόσο για τους ήδη εργαζόμενους στα Μουσεία όσο και για τους μελλοντικούς που θα προσλαμβάνονται με απόφαση του διορισμένου ΔΣ

Οι Σύλλογοί μας ήδη έχουν διατυπώσει με ανακοινώσεις την αντίθεσή τους στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος των δημόσιων μουσείων. Στο πλαίσιο του κοινού αγώνα και της δράσης μας αποφασίστηκε καταρχήν:

 • η δημιουργία συντονιστικού οργάνου, στο οποίο καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, ώστε ενωμένα και συντονισμένα να δοθεί κι αυτή η μάχη, καθώς το θέμα αφορά εργαζομένους όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων,
 • η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας της κοινής γνώμης, με έμφαση στις επιπτώσεις που αυτή η αλλαγή θα έχει για το κοινό των μουσείων,
 • να κατατεθεί αίτημα για συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το συγκεκριμένο θέμα,
 • η συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και να ζητηθεί η τοποθέτησή τους ενάντια στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία,
 • η ενημέρωση συνδικαλιστικών φορέων σε όλο το δημόσιο τομέα από πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις,
 • να στηριχτούν όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες των εργαζόμενων στα Μουσεία,
 • και μια σειρά από άλλες ενέργειες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες καθώς και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησης στο ΥΠΠΟΑ, συλλογικά και ενωτικά, να μετέχουν στην κοινή προσπάθεια, που σκοπό έχει να προασπίσει δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως η πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση των ανεκτίμητων θησαυρών των μουσείων μας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των Μουσείων μας και του δημόσιου χαρακτήρα τους, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν κιβωτούς γνώσης, έρευνας, δημιουργικής ψυχαγωγίας και παιδείας.

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων

Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής/Τμήμα ΥΠΠΟΑ

Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ

Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ - ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ

Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ